VOOR MIJN LIEVE MAM.

Vanmorgen zaten mijn mam en ik, zoals gewoonlijk, lekker even samen op de chat. Gezellig, even bijkletsen. Even horen hoe het “de oudjes” vergaat op hun wel verdiende vakantie. Nou, vooral heel erg heet op het moment. Temperaturen ver boven de 30 graden, daar zijn wij Nederlanders niet aan gewend! “Woensdagnacht ben ik beroerd geweest van de warmte” vertelde mam. Vervolgens vertelde ze dat ze wel 3 liter water had gedronken, maar dat je dat met deze hitte toch meteen weer uitzweet. Ik heb haar laten beloven dat ze dat nooit meer doet, zoveel water drinken zonder aan het aanvullen van zouten te denken. Mam schrok zich rot toen ik vertelde waarom.

HEB JE WEL GEHOORD….

Water, en wat je misschien nog niet weet

Dat je jezelf met water kunt vergiftigen? Dit kan gebeuren als je teveel water binnen krijgt (en te weinig zouten en suikers). Wanneer je teveel water drinkt, kunnen je nieren dit niet meer verwerken (Gezonden nieren kunnen zo’n 0,7 liter tot 1 liter per uur verwerken) en zal je lichaam dit opslaan in andere lichaamscellen, die hierdoor opzwellen. Vooral je hersenen hebben last van deze zwelling omdat ze nu eenmaal geen ruimte hebben om op te zwellen. Maar ook andere organen kunnen beschadigd raken, soms met dodelijk gevolg.

ELEKTRO-WATTES?!

Elektrolyten. Dit zijn “opgeloste zouten in het vloeibare gedeelte van het bloed” (plasma) Deze zouten, waarvan de belangrijkste Natrium, Kalium, Chloride en Bicarbonaat zijn, raak je kwijt door bijvoorbeeld te zweten. Toch is de hoeveelheid zout die je verliest door zweten niet dusdanig groot dat je het aan moet vullen. In onze normale dagelijkse voeding zit voldoende zout om geen tekort op te lopen. Wel is het zo dat door teveel water te drinken, de zoutconcentratie in je lichaam te laag wordt. Bij een te lage zoutconcentratie loop je het risico op desoriëntatie, verminderd bewustzijn, spierkramp en soms zelfs ook coma.

SAMENGEVAT

Meer water drinken als het warm is, is dus ok, maar denk er ook aan om zout aan te vullen met bijvoorbeeld bouillon. Tevéél water drinken zorgt dat je lichaamscellen opzwellen waardoor je lichaam schade oploopt, je kunt jezelf dus dooddrinken aan water. Door teveel water raakt je zout huishouding in onbalans met alle gevolgen van dien. Kortom, water drinken is goed, maar sla niet door. Alles waar “te” voor staat is niet goed voor je, dit geldt ook voor water.

Bronnen: Uw bloed serieus, Voedingscentrum