image
Pfff, wat is het warm he? Nou, inderdaad, het mag van mij wel wat minder hoor. Deze temperatuur is mij veel te hoog” Zomaar een willekeurig gesprekje dat ik in de rij bij de kassa, met 3 pakken bubbeltjeswater voor de vochthuishouding in mijn handen, opvang. Het is eindelijk zomer, ons koude kikkerlandje verandert voor een paar dagen in een bijna tropisch oord. En zwéten dat we doen met z’n allen! De ene “doet” dit wat beschaafder dan de ander, maar we doen het allemaal. Zweten is heel normaal, zweten is nodig, en voor zweten hoef je je niet te schamen (wat niet wil zeggen dat je alle schaamte overboord hoeft te gooien en met klotsende oksels met bijbehorende geur de straat op kan gaan!) Ik heb een paar leuke feitjes voor je verzameld over dit fenomeen en schreef het artikel “Wat je altijd al wilde weten over zweten”, dus pak een lekker glas koud water en ga en maar eens voor zitten.

imageZweten zorgt ervoor dat je lichaam overtollige warmte kwijt raakt. Het laagje vocht dat zich op je huid vormt verdampt en hierdoor raak je warmte kwijt. Wist je dat er per vierkante centimeter huid 300 zweetklieren zitten?!

De enige plekken op je lichaam waar je geen zweetklieren vindt zijn je nagels en je lippen. De minste zweetklieren vindt je op de oren.

1% Van het zweet vormt zich onder je oksels. Echt waar. Maar omdat het vocht hier niet meteen kan verdampen lijkt het alsof je hier het meeste zweet.

Van emoties ga je meer zweten dan in andere omstandigheden. Het is je vast wel eens opgevallen dat je bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek zelfs zweet in je hánden hebt staan!

Zweet is geurloos. Zou je als je sommige mensen ruikt niet zeggen, maar het is echt waar. Wanneer je zweet ruikt, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld gekruid hebt gegeten. Maar ook oud zweet gaat vies ruiken door de bacteriën die daar graag zitten, houdt dus zeker als het heel warm is, niet te lang dezelfde kleren aan. Klinkt logisch, maar als je goed om je heen ruikt zal je merken dat dit niet voor iedereen zo is 😉

Zweetluchtjes kun je heel makkelijk uit je kleding verwijderen. Zet de betreffende kleding maar eens een nachtje in een emmer met water met een flinke scheut azijn. De volgende dag de wasmachine in, en de geur van (oud) zweet is verdwenen!

Per dag scheidt je lichaam ongeveer een liter vocht af door te zweten, en met de warmte die op dit moment ons land overspoelt kan dat zelfs oplopen tot 10 liter! Snap je nu waarom je genoeg (veel) moet drinken op warme dagen?

Zweten is dus heel normaal, en niks om je voor te schamen. Waar sommige mensen zich in mijn ogen wél voor moeten schamen is het niet op tijd aantrekken van schone kleding, of het niet gebruiken van deodorant. Ook het dragen van te laag gesloten hemd in de sportschool door vooral een bepaald slag mannen, vind ik not done. Het is gewoon zo vies om het zweet niet opgenomen te zien worden door een knap stukje sportkleding, maar het bij gebrek aan stof gewoon op de grond of op de machine terecht te zien komen. Dit betreffende hemd zie ik trouwens ook wel eens in de supermarkt voorbij komen, dit kledingstuk zou echt verboden moeten worden. Zweten is niet vies, maar wordt door sommige mensen wel als zodanig neergezet. Zullen we dat met z’n allen gewoon niet meer doen?