IMG_1049Vrijheid moet je delen. Ik sta eigenlijk nooit zo stil bij mijn vrijheid en wat vrijheid nu eigenlijk is. En zo werkt het voor veel mensen denk ik, dat vrijheid zonder dat je er erg in hebt als vanzelfsprekend beschouwd wordt. Maar zo vanzelfsprekend is het helemaal niet, zeker niet als je kijkt naar wat er momenteel in de wereld allemaal aan de hand is.

Ons land wordt overspoeld door mensen die op zoek zijn naar een veilig heenkomen, een plek waar ze niet bang hoeven te zijn gedood te worden omdat ze het niet eens zijn met het regime, op het zelfde geslacht vallen, of gewoon willekeurig gedood kunnen worden door de bommen en kogels die als snoepjes rondgestrooid worden. Een groot deel van de mensen die hier heen komen willen net als wij maar een ding. Vrij zijn. Vrij van oorlog en vrij van angst, net als wij.

vrijheidOm me heen, en helaas ook in mijn directe omgeving, hoor ik zoveel negatieve klanken over vluchtelingen. Ik vraag me dan altijd af of mensen die menen dat vluchtelingen hier niet heen mogen komen, zich wel realiseren dat voor velen het alternatief de dood is. En ik vraag me ook serieus af of die mensen ook zo principieel zijn als het om hun eigen veiligheid gaat. Zouden ze dan bij hun principes blijven en niet op de vlucht slaan voor oorlog en geweld. Dat denk ik niet.

Vrijheid is voor mij allereerst veiligheid, al besef ik me dondersgoed dat veiligheid een relatief begrip is. Ik kan morgen oversteken en een fataal ongeluk krijgen. Maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel. Vrijheid is voor mij ook het feit dat ik mezelf kan en mag zijn, mijn veiligheid komt niet in het geding door het uiten van mijn mening. En vrijheid is voor mij dat ik me geen zorgen hoef te maken om alledaagse dingen zoals eerste levensbehoeften. Vrijheid is belangrijk, en vrijheid hoort gedeeld te worden. Iedereen verdient vrijheid. Jong en oud. Groot en klein. Man en vrouw. Nederlander en niet Nederlander. Vrijheid is niet iets waar een enkeling recht op heeft, het is niet iets wat jij als individu een ander mag misgunnen. En het is al helemaal niet iets wat je een ander mag ontnemen.

bevrijdingVandaag is het 71 jaar geleden dat óns land bevrijd werd, maar vandaag de dag heeft nog steeds niet iedereen de luxe van een vrij leven. Laten we vandaag met z’n allen stilstaan bij het feit dat wij die luxe gelukkig wel hebben, maar ook stil staan bij al die mensen die in angst en terreur moeten leven. En laten we met z’n alleen nadenken of het nu echt nodig is om die ander veiligheid en vrijheid te misgunnen. Ook als dat betekent dat we daarvoor een stukje van ons eigen kleine landje moeten delen.

Tot slot wil ik nog even kwijt dat ik me heel goed bewust ben van het feit dat er tussen die enorme aantallen vluchtelingen zat mensen zitten die kwaad willen. Ik ben me bewust dat mijn veiligheid door die kwaadwilligen in het geding kunnen komen. Voor mij is dit geen reden om mijn vrijheid niet met anderen te willen delen….