verkouden, hoe kom je eraan

Van kou en tocht wordt je niet verkouden. Yeah, right! Hoe is het dan in hemelsnaam mogelijk dat ik 4 dagen na de kwart van Egmond snip verkouden ben geworden?! Ik snap er helemaal niks van, in theorie zou ik dus nu niet verkouden moeten zijn, want het feit dat ik een week geleden in de kou en wind op het strand heb hardgelopen met alleen een tight en longsleeve hebben er niks mee te maken. Hoe kan het dan wel? Wat is de reden dat het mij (en ik weet zeker meerderen met mij) tóch overkomt dat ik vol snot zit na de kou en de wind op het strand vorige week. Ik besloot het net op te gaan en als een echte speurneus, welliswaar een volle, uit te zoeken hoe het kan dat ik wel vaker verkouden ben als ik op de tocht of in de kou heb gestaan.

Wat ís een verkoudheid nu eigenlijk, en hoe komt het je lichaam binnen?

Een verkoudheid is niks meer dan luchtwegen die besmet zijn met een verkoudheidsvirus. Een verkoudheidsvirus ja, want er bestaan heel veel verschillende soorten van dit virus. Dit virus komt in je lichaam via de huid en de lucht, in uitgeademde lucht zitten piepkleine vochtdruppeltjes die jij weer inademt, dit gebeurt vooral in situaties waar veel mensen dicht op elkaar zitten (heee, in Egmond stonden we met enorm veel mensen in de sporthal, en later hutje mutje in het startvak!)

Maar dat heeft dus niks met de kou te maken…

Ja en nee. De kou zélf veroorzaakt je verkoudheid  niet, dat doet het virus. Toch heeft de kou wel invloed op wat er vervolgens gebeurt! Als je het koud hebt ben je vatbaarder voor infecties, en dus ook voor het verkoudheidsvirus. Je lichaam moet keihard werken om het weer warm te krijgen en veel energie gaat dus zitten in het genereren van lichaamswarmte, hierdoor is je weerstand even minder.  Ook zitten er afweercellen in je bloed, en de toevoer van deze afweercellen is minder goed door het nauwer worden van je bloedvaten wanneer je het koud hebt.

Mijn conclusie

Méde door het koude weer ben ik zo verkouden geworden. Kou alleen maakt je niet verkouden, maar ik weet zeker dat als ik vorige week lekker warm thuis op de bank had gezeten, ik nu niet verkouden was geweest (waar ik niet aan moet denken, want ik heb genoten!) Ik stel me zo voor dat ik het virus heb opgelopen in de drukke sporthal of in het gedrang in het startvak, en dat door de kou mijn weerstand verminderd was waardoor ik verkouden geworden ben. En dat voelde ik, bedenk ik achteraf, maandag al wel aankomen omdat ik bepaalde dingen wel herken als het weer eens zover is. Ik begrijp het nu, en snap ook dat ik er niks aan kan doen dat ik verkouden wordt.