Trainen met een schema, yay or nay?Zo raar…. Zodra ik iets moét dan vind ik het niet leuk meer. Zo is het eigenlijk altijd geweest, en dat is ook de reden dat ik altijd zonder hardloopschema heb gelopen. Het was ook niet nodig, want meer dan 15 kilometer liep ik eigenlijk niet. Ik heb twee jaar lang alleen maar voor de lol gelopen en anderhalf jaar lang liep ik 2 keer per week en combineerde dat met 2x kracht training in de sportschool. Ik heb nu nog steeds veel plezier in het hardlopen, maar ik zoek ook wel naar uitdagingen…. Dus, wordt het trainen met een schema, yay of nay?

De halve van Amsterdam

In oktober 2015 liep ik 8 kilometer tijdens de marathon van Amsterdam, en ik was nog maar koud de finish over toen ik besloot dat ik in 2016 de halve marathon wilde gaan lopen. Een maand later schreef ik me in, en inmiddels ben ik goed op weg om die 21,1 kilometer uit te kunnen lopen. Inmiddels dus wel met een schema, want ik vond het toch wel eng om op eigen houtje naar die afstand toe te gaan werken. Toen ik namelijk twee jaar geleden begon met hardlopen, dacht ik ook dat ik het zelf allemaal wel kon, en toen raakte ik meerdere malen geblesseerd. Dat zou me nu niet overkomen, en het gevoel van “moeten” dat het schema me eventueel zou geven zou ik op de koop toe nemen.

IMG_295015 Weken trainen volgens schema

Op 21 Juli begon mijn 15 weken durende trainings schema, en ik moest hiervoor wel even schuiven en puzzelen om te zorgen dat het allemaal wilde lukken. Het kon maar op een manier, en dat was als ik 1x sportschool in de week over zou slaan zodat ik 3x per week zou kunnen gaan hardlopen. Wilde ik liever niet, maar ik zál die halve marathon uitlopen, en dus was het nodig om dit te gaan doen. En nu zijn we een kleine maand verder en kom ik tot de ontdekking dat ik dit eigenlijk prettiger vind dat 2x lopen en 2x kracht training in de sportschool.

En wat mijn schema betreft kan ik ook alleen maar positief zijn. Toen ik het allemaal nog zelf deed ging ik iedere keer gewoon maar “rennen” Liefst zo snel mogelijk want hé, je moet toch iedere keer een beetje sneller worden?! Dat ik hiermee mezelf voorbij liep, en zelfs af en toe in een dipje terecht kwam, realiseerde ik me helemaal niet. Gefrustreerd raakte ik er wel van, waarom lukte het bijvoorbeeld maar niet om die 5km onder de 30 minuten te lopen?

Door het schema begin ik langzaam in te zien dat snelheid niet alles is, en dat je snelheid al helemaal niet krijgt door iedere training harder te gaan lopen. Ook leerde ik dat ik juist door rustiger te lopen steeds een beetje sterker wordt. Om nog maar te zwijgen dat ik door rustiger te lopen alleen maar meer geniet van het feit dat ik in staat ben om hard te kunnen lopen.

Have fun!

Ik kijk iedere keer weer uit naar een nieuwe training, ik geniet enorm van mijn loopjes. En dus herzie ik mijn mening over het trainen volgens een schema. Ik heb het nodig om verstandig te blijven lopen, en ik vind het nog leuk ook! En die halve marathon op 16 oktober? Die ga ik natuurlijk gewoon uitlopen.

En jij, loop jij het liefst met of juist zonder schema?