ziekHardloopdip, de afgelopen twee maanden stond mijn leven in het teken van dit vast wel bekende fenomeen. Geen zin, trainingen overslaan, eigenlijk gewoon maar wat aanklooien. Maar vorige week toen ik op mijn werk stond veranderde er ineens iets van binnen. Ik voelde me een beetje stuiterig, sommigen noemen het een “hoerastemming” En ik werd er ook een beetje baldadig van. Het zonnetje deed haar best, écht haar best, om de boel wat op te warmen en er vrolijker uit te laten zien. Het werkte, mijn humeur was net zo zonnig. En als donderslag bij heldere hemel kwam daar de onweerstaanbare drang om te gaan hardlopen. Ik had zo ontzettend veel zin om te gaan hardlopen! Eindelijk die rot dip voorbij, en zo ben ik door die periode heen gekomen.

7-2lopendGewoon gaan. Gewóón gaan. Zodra je stil gaat staan bij het gevoel van geen zin hebben ben je verloren. Wees je bewust van het feit dat je, zonder dat je het zelf wil, smoesjes aan het bedenken bent om niet te gaan. Luister er niet naar, trek je hardloopspullen aan en ga. Eens kijken of je na je training nog steeds vind dat je eigenlijk beter thuis had kunnen blijven omdat de kat van ome Willem op reis gaat en je hem nog uit moet zwaaien.

Wees niet te streng voor jezelf. Feit is dat je nu eenmaal eigenlijk geen zin hebt (maar tóch gewoon gaat!) Maak het dus niet nog minder aantrekkelijk om te gaan door te hoge eisen aan jezelf te stellen. Het belangrijkste is dat je niet opgeeft, en dus mag je best even op een lager pitje trainen. Zodra je het plezier in hardlopen weer terug hebt kun je weer harder gaan werken. Beter 5 kilometer lopen dan 10 plannen en niet gaan omdat je jezelf er écht niet toe kunt zetten.

heerhugowaardLoop de route die je vaker loopt eens in tegengestelde richting! Als je de andere kant oploopt ziet alles er ineens heel anders uit. Zo verbreek je de sleur, en zie je de dingen ook eens van de andere kant. Wist je trouwens dat het altijd goed is om af te wisselen in je routes? Als je altijd maar dezelfde route loopt wordt dat op den duur saai, en dat werkt nu niet bepaald motiverend!

Doe eens gek. Loop je normaal altijd op verharde paden? Duik eens een keer de bossen in! Andersom kan natuurlijk ook, ben jij een trailrunner, ga dan eens de verharde weg op. Toegeven, het is wel wennen om ineens op een hele andere ondergrond te gaan lopen (ik weet er alles van, op 20 maart moest ik in Zandvoort door het mulle zand ploegen. Viel niet mee, maar wat gaf het een kick achteraf!) Maar juist die afwisseling is goed om de sleur te doorbreken.

molenvanpietGa eens een tijdje zonder planning of schema lopen. Trek gewoon de deur achter je dicht en ga. Maakt niet uit welke kant op, en hoe snel je loopt. Wil je wandelen? Dan doe je dat. Laat je gedachten de vrije loop, en probeer te genieten in plaats van alleen maar bezig zijn met presteren.

Meld je aan bij de Facebookgroep “Ik loop hard” Een inmiddels flink grote groep hardlopers die er altijd voor elkaar zijn. Of je nu een PR hebt gelopen of in een enorme dip zit, hier kun je het delen met mensen die allemaal dezelfde passie hebben, hardlopen. Grote kans trouwens dat als je aan een van de vele hardloopwedstrijden meedoet, je mensen uit deze groep ontmoet. Er worden zelfs meetings georganiseerd!

ziekGeef ook af en toe eens toe. Niet te vaak natuurlijk, echt niet doen, maar je mág gerust een keer een training overslaan. Dikke kans trouwens dat dat zo slecht voelt dat je het voorlopig wel uit je hoofd laat. Weet je ook meteen even hoe dat voelt.

Lees een leuk boek over hardlopen! Sommige dingen zul je herkennen en dat roept dan wellicht weer positieve gevoelens ten opzichte van hardlopen op. Om het je gemakkelijk te maken heb ik hier een 4 titels voor je: Altijd verder van Dolf Jansen, Running like a girl van Alexandra Heminsley, Live love run van Annemerel de Jongh, Het blauwe uur van Hans Koeleman.

En tot slot nog een bonustip van Gaby van Gaby runs the world (inderdaad, ook te volgen via Instagram!): Volg leuke en inspirerende mensen (zoals Fit, gezond en happy en Gabyrunstheworld ) op Instagram. Heb je ook Instagram? Voeg me gerust toe, leuk!

Kortom, een hardloopdip is niet het einde van je hardloopcarriere! Iedere loper loopt hier vroeg of laat, al dan niet hard, tegenaan. Maak er niet een te groot drama van, er komt een dag dat je weer kunt genieten, en dan lach je erom. Heb jij nog andere tips om uit je dips te komen? Laat gerust een reactie achter, vind ik leuk!