IMG_6311

Augustus 2012, hier woog ik op een haar na 100 kilo…

Body shaming, heb je er wel eens van gehoord? Body shaming, het is eigenlijk te gek voor woorden dat er iets als dit bestaat. Body shaming. En het is niet eens iets dat je zelf doet, nee, het wórdt voor je gedaan. Body shaming, het geven van negatieve kritiek op het uiterlijk van een ander. Respectloos en ongepast. Shame, shame, shame on you wanneer jij mensen kwetst door ze op een negatieve manier duidelijk te maken dat jij ze niet mooi vind.

Er is blijkbaar een standaard waaraan je qua uiterlijk moet voldoen, en doe je dit niet dan lijkt het geoorloofd om iemand daarop te veroordelen. Dan mag je blijkbaar kwetsende opmerkingen maken over iemands uiterlijk. Uitschelden is in de ogen van bodyshamers gerechtvaardigd wanneer je er anders uit ziet dan “normaal” is. Maar hee, wie bepaalt nu eigenlijk wat normaal is?!

Groot, klein, dik of dun, we zijn allemaal mensen. Mensen met gevoelens, en met die gevoelens hoor je respectvol om te gaan. Respectvol is dus niet een wat steviger iemand uitschelden wanneer hij of zij hardlopend voorbij komt. Respectvol is ook niet jouw ongezouten mening geven over het uiterlijk van iemand. Natuurlijk mag jouw mening er zijn, maar is het nou echt nodig om er gewoon maar uit te gooien wat je op een bepaalt moment denkt, zonder na te denken over hoe dat voor een ander is om te horen? Geloof me, mensen die wat dikker zijn die weten dit heus wel zonder dat jij ze daar steeds op wijst. Ik was zelf ook ooit iemand die zich schaamde om hoe ik er uit zag.

Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt misbruikt om alles wat je denkt maar te ventileren. Vrijheid van meningsuiting brengt in mijn ogen een stuk verantwoordelijkheid met zich mee. Ja, je hebt het recht om te zeggen wat je denkt. Nee, je hebt niét het recht om hier mensen mee te kwetsen. Dat jíj het geen gezicht vind dat iemand met een maatje meer een rondje hardloopt zegt meer over jou dan over die persoon. Hardlopen, en zéker met overgewicht, is niet makkelijk. Het vergt doorzettingsvermogen, het vergt discipline.

Laten we nou met z’n allen eens wat meer ons best doen om respect te hebben voor onze medemens. Laten we eens met z’n allen iedere dag iemand een compliment maken, iedere dag eens iemand vertellen wat er mooi of leuk aan hem of haar is. Laten we met z’n allen iedere dag iemand blij maken door iets liefs te zeggen, ik weet zeker dat dat niet alleen voor de ontvanger maar ook voor de zender een stuk beter voelt dan alleen maar kritiek.