IMG_0899Hardlopen in de regen, de een heeft er een broertje dood aan terwijl de ander niets liever doet. Liefhebbers van lopen in de regen verklaren hun liefde regelmatig met de woorden “Als het regent loop ik lekkerder, want dan zit er zo lekker veel zuurstof in de lucht”. Maar zit er nou echt meer zuurstof in de lucht wanneer het regent? Deze bewering heb ik inmiddels zo vaak gehoord en gelezen, en omdat ik iemand ben die niet zomaar klakkeloos iets aan neemt heb ik een poging gedaan om uit te zoeken hoe dit nu zit. En dat was nog niet zo makkelijk, kan ik je vertellen.

Om te beginnen dook ik, uiteraard, het internet op. Ik ging er van uit dat ik daar toch wel zou moeten kunnen vinden of het echt waar is, wat er zo vaak gezegd wordt. Maar verder dan alleen maar de mededeling dat er meer zuurstof in de lucht zit als het regent kwam ik niet. Nergens heb ik een duidelijke uitleg kunnen vinden hoe het nu eigenlijk zit. Helaas, zo makkelijk zou het dus niet worden.

Ik besloot om een mail te sturen naar het KNMI en Meteoconsult:

“Geachte mevrouw/mijnheer Ik ben hardloper, en voor mijn blog ben ik een artikel aan het schrijven over hardlopen in de regen. Nu hoor ik mensen wel eens zeggen dat er, wanneer het regent, meer zuurstof in de lucht zit. Op internet lees ik daar verschillende dingen over, dus ik hoop dat u mij misschien kunt vertellen of het waar is, of dat er niks van klopt. Zou u mij hier wellicht ook uitleg over kunnen geven? En zou ik die uitleg eventueel op mijn blog mogen gebruiken? Alvast bedankt voor uw antwoord. Met vriendelijke groet, Sonja fitgezondenhappy.nl”
Het antwoord dat ik hierop terug kreeg van het KNMI verbaasde me toch wel een beetje, en ik was ook stiekem wel een beetje teleurgesteld. Zo makkelijk als er hier en daar geroepen wordt over het fenomeen meer zuurstof met regen, zo moeilijk leek ik nu antwoord te krijgen op deze vraag.”
“Geachte mevrouw S…….,
Hartelijk bedankt voor uw vraag. We hebben hier binnen het KNMI naar de vraag gekeken en moeten vaststellen dat we hiervoor niet de juiste expertise in huis hebben.
Bij soortgelijke vragen hebben we wel eens verwezen naar volgend artikel :  http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag2.php, maar daarmee wordt uw vraag niet echt beantwoord.
Het is daarom beter de vraag voor te leggen aan het RIVM (http://www.rivm.nl/Contact), het instituut dat zich ondermeer bezig houdt met luchtkwaliteit. Mogelijk dat zij u een bevredigend antwoord kunnen geven.
Met vriendelijke groet,
M….. B…
Meteoroloog KNMI”

regenbrilHet zal toch niet zo zijn dat het helemaal niet waar is? De enige manier om mijn vraag bij Frank de Boosere neer te leggen, zoals mijnheer B… van het KNMI voorstelde, was via Twitter. Helaas heb ik hier geen antwoord gekregen op mijn vraag. Ook van Meteoconsult kreeg ik helaas geen antwoord.  Het RIVM kreeg ook een mail van mij, ook op aanraden van mijnheer B… van het KNMI. Ook hier kreeg ik niet glashard de bevestiging dat het waar is dat er meer zuurstof in de lucht zit tijdens een regenbui. Toch werd het me met deze mail iets duidelijker.

Geachte mevrouw/mijnheer

Mijn vraag heb ik eerder gesteld aan het KNMI en zij stuurden me door naar het RIVM. Ik ben hardloper, en voor mijn blog ben ik een artikel aan het schrijven over hardlopen in de regen. Nu hoor ik mensen wel eens zeggen dat er, wanneer het regent, meer zuurstof in de lucht zit. Op internet lees ik daar verschillende dingen over, dus ik hoop dat u mij misschien kunt vertellen of het waar is, of dat er niks van klopt. Zou u mij hier wellicht ook uitleg over kunnen geven? En zou ik die uitleg eventueel op mijn blog mogen gebruiken? Alvast bedankt voor uw antwoord. Met vriendelijke groet, Sonja fitgezondenhappy.nl
Beste Sonja, Interessante vraag en ik moet eerlijk zeggen dat ik me met deze vraag niet bezig houdt. Ik denk wel dat ik wat richting kan geven. De atmosfeer bestaat uit ongeveer 78% stikstof (N2) en 21% zuurstof (O2). De overige stoffen zijn in kleine hoeveelheden aanwezig. Ik verwacht dat er wel degelijk variatie zit in deze concentraties (denk aan een brand waar zuurstof wordt verbruikt), maar ik denk niet dat er een sterke relatie met regen is te maken.
Daarnaast spoelt regen de atmosfeer “schoon”. Regendruppels vangen stofdeeltjes in, die hierdoor in de bodem terecht komen. Ook dit is volgens mij niet de reden dat mensen een “frisse”lucht tijdens of vlak na een regenbui ervaren.
Het is misschien ook nog verstandig om eens te informeren bij de Universiteit van Wageningen. Met vriendelijke groeten H… B……. ____________________________________________________         Drs. Ing.  J.P.J. B…….    RIVM – Centre for Environmental Monitoring (MIL) PO Box 1         3720 BA  Bilthoven       tel. +31 30 2.. 3… Working days: Tuesday to Friday      

soninregenNa dit antwoord stuurde ik meteen een mail naar de Universiteit van Wageningen, waar mijn vraag al een paar maanden nog ergens rondwaart. Het lijkt dus niet zo eenvoudig als wat er gesteld wordt, dat er met regen meer zuurstof in de lucht zit. Helaas is het me niet gelukt om een glasharde bevestiging te krijgen op deze veel gehoorde bewering. Wat mijnheer B. van het RIVM stelt klinkt mij heel aannemelijk (maar ik ben dan ook een leek) daarom  besluit ik  me er maar bij neer te leggen dat deze vraag niet zo 1,2,3 te beantwoorden is. En ik denk dat iedere keer dat ik deze bewering ergens lees of hoor, ik een glimlach niet zal kunnen onderdrukken.