Niet op dieetJa, dat mag ik eten. Ik mág namelijk alles eten, maar ik wíl niet alles meer eten” Ik wordt er gerust wel eens moe van hoor, om uit te moeten leggen dat ik niet lijn maar dat ik mijn leefstijl veranderd heb. Toch doe ik het steeds weer geduldig, ik kan met namelijk ook wel voorstellen dat er gedacht wordt dat als je niet meer te zwaar wilt zijn je niet alles “mag” Daar komt nog bij dat onze maatsschappij tegenwoordig van diëten aan elkaar hangt, het ene diëet belooft nog grotere wonderen dan het andere. Dus helemaal onterecht is de vraag “mag jij dat wel hebben” niet.

Voor mij betekent het woordje “mogen” dat er iemand is die regels maakt, en in die regels staat wat je wel en niet mag. Zoals bij een spelletje, of het afsluiten van een contract. Maar een gezonde leefstijl is geen afspraak die je met een ander maakt, en het is zeker geen spelletje. Het is iets dat je voor jezelf doet, en jij bepaalt wat je doet en hoe je het aanpakt. Door jezelf van alles te verbieden maak je het jezelf alleen maar moeilijker, en kun je er op wachten dat het een keer mis gaat. Dikke kans dat je het ervaart als falen, immers, je kunt je niet eens houden aan een simpel regeltje, en je gooit het bijltje erbij neer. Zo is het mij in ieder geval een aantal keer vergaan. En dus werkt het voor mij het beste om mezelf niks te verbieden, alles mogen, maar wel goed nadenken als ik iets wil eten wat in strijd is met het willen halen van mijn doel.

changeGezond leven is meer dan alleen maar bepaalde dingen niet eten. Het gaat er vooral om wat je wél eet, en dat je er ook genoeg bij beweegt. En dat wat je wél eet is in een gezonde leefstijl over het algemeen dus ook gezond eten. Vroeger vond ik gezond eten echt een straf, ik vond het vreselijk want gezond eten vond ik niet lekker. Heel langzaam is bij mij het roer om gegaan. Het begon met een paar voorzichtige stapjes in de sportschool, gevolgd door een paar dappere pogingen om te gaan hardlopen. Toen ik zag dat ik door regelmatig te gaan sporten begon af te vallen begon ik er zelfs plezier in te krijgen, en vond ik het zelfs zonde om me vervolgens vol te proppen met allerlei rotzooi. Ik begon het leuk te vinden om gezonde recepten uit te proberen die niet al te veel werk waren, maar evengoed smakelijk.

En dan komt het moment dat je op een verjaardag een gebakje over slaat. Het moment dat je toch wel uit wilt leggen dat je het wel mág maar niet meer wílt. De ene keer gaat dit makkelijker dan de andere keer, ik maak ook wel eens mee dat mensen echt met de beste bedoelingen zeggen dat het “voor deze ene keer” best wel mag. Ik blijf dan geduldig en standvastig volhouden dat ik weet dat ik het mag, maar het gewoon echt niet wil. Vroeger was ik van mening dat een verjaardag of ander feestje pas gezellig was als er gegeten werd, tegenwoordig heb ik geen eten meer nodig om het leuk te hebben.

gezond etenMaar ik maak ook wel mee dat ik de opmerking “dat mag jij toch helemaal niet hebben” krijg, wanneer ik een keer wél trek heb ik een gebakje. Alsof je geen lekkere trek meer mag hebben wanneer je gezond leeft en bewuste keuzes maakt. Ook hier leg ik, desnoods meer dan een keer, uit dat ik alles mag eten, en dus ook dit gebakje. Van een gebakje krijg ik namelijk mijn overgewicht heus niet terug. En dit zal zich altijd blijven herhalen, de vragen en opmerkingen over iets wel of juist niet mogen. Het hoort erbij, en ik hoop altijd stiekem een beetje dat ik mensen met mijn nieuwe leefstijl inspireer om ook gezonder te gaan leven.