koffieThank goodness, mijn maand zonder koffie zit er op! Het was af en toe pittig, maar meestal goed te doen. Tijdens mijn maandje rehab heb ik wel veel nagedacht over koffie en thee. En vooral, waarom het me maar niet lukt om meer te genieten van thee en de koffie niet zo te missen. En zo kwam ik op de vraag, wat maakt iemand nou een thee- of koffieleut?!

Ik heb deze vraag op mijn Facebook en Instagram voorgelegd, op zoek naar een antwoord op de vraag waarom iemand voor koffie, of juist voor thee kiest. Eigenlijk is het een hele rare vraag, waarom kies jij voor koffie? Waarom neem je geen thee? Alsof er niks anders te drinken is dan die twee dranken. Toch lijkt het erop dat in mijn dagelijks leven mijn medemens verdeeld lijkt over twee kampen, je bent óf een theetutje, óf een koffiejunk. 

Een paar van mijn bezoekers gaf aan zowel thee als koffie te waarderen, en weer wat anderen gaven aan toch wel voorkeur te hebben voor koffie maar thee wel steeds meer gaat waarderen. Het grootste deel van mijn lezers gaat toch voor koffie, om de smaak want thee wordt door ervaren als een slappe vervanger voor koffie. Waarmee ik niet wil suggereren dat koffiedrinkers in het algemeen nu in de meerderheid zijn. En dat vond ik wel grappig, want de theedrinkers geven juist aan dat koffie veel te sterk smaakt en dat daarom de voorkeur uit gaat naar thee. Zo lijkt het er toch op dat de keuze voor de ene of toch juist de andere warme drank puur lijkt te zijn gebaseerd op smaak, die overigens blijkbaar wel kan veranderen door bepaalde factoren, zo gaf een van mijn bezoekers aan dat ze altijd een koffiejunkie was, maar na haar operatie liever thee drinkt.

koffieleut of theetutjeMaar waarom kies ík nou eigenlijk voor koffie? Allereerst de geur, ik weet niet hoe dat bij andere mensen is, maar geur roept in mij altijd iets op. En of dat nou om de geur van buitenlucht na een verfrissend buitje of om een kopje koffie, het doet vaak iets met me. Koffie doet dat ook. Terwijl ik dit schrijf staat er een geurige dampende koffie voor mijn neus, en ben ik eigenlijk meteen ontspannen. Koffie geeft voor mij echt een rustmoment, een moment dat je even niks moet en gewoon kan genieten. Tegelijk staat koffie voor mij gelijk aan hard werken, ik drink koffie graag tijdens het schrijven of na het hardlopen. En ook op mijn werk vloeit de koffie rijkelijk, in een eerder artikel schreef ik al eens wat er gebeurde toen de koffieautomaat een keer stuk was. De smaak zorgt er ook bij mij voor dat ik liever koffie dan thee drink, het smaakt zo lekker sterk en daar houdt ik van, dat bitterzoete vind ik heerlijk! Toch biedt koffie niet alleen voordelen voor mij, ik baal er stiekem ook wel eens van dat ik eigenlijk gewoon verslaafd ben. Het houdt me namelijk ook wakker. Als ik teveel koffie drink lig ik vaak te woelen en te draaien en val ik uiteindelijk veel te laat in slaap. Thee is voor mij eigenlijk geen alternatief voor koffie, dat bleek wel tijdens mijn maand zonder koffie. Thee is iets waar ik echt trek in moet hebben om het te kunnen waarderen, en de enkele keer dat ik trek heb ik thee geniet ik er ook echt van! Toch blijf ik het iets geks vinden, om bij de theetutjes of juist bij de koffiejunks te horen en soms…..soms zou ik best wel een theetutje willen zijn 😉

En bij welk “kamp” voel jij je het meeste thuis?!