Ineens realiseer ik me dat de laatste maand van het jaar al weer is aangebroken. En net als vorig jaar, wil ik ook dit jaar deze maand gebruiken om terug te blikken. Het was een jaar van veel wedstrijden. Korte wedstrijdjes die ik met twee vingers in mijn neus liep, maar ook 2 lange afstanden. Ook was het een jaar van afscheid nemen, een jaar van voorzichtige stapjes in een richting die ik nooit meer had verwacht te zetten. Een veelbewogen jaar, letterlijk en figuurlijk. Maar oh, wat was het een mooi jaar!

Januari, de maand van de Kwart van Egmond

Jaaroverzicht 2016, deel 1De maand van de kwart van Egmond. Ik leefde heel erg naar deze wedstrijd toe, het was mijn eerste 10 kilometer wedstrijd en ook nog eens in heftige omstandigheden. Het was koud, het was winderig, maar óh wat was het ook gaaf! Na Egmond werd ik helaas eerst flink verkouden en daarna zelfs doodziek. Met veel snot, ernstige vermoeidheid en hoge koorts. Ik maakte meteen maar van de gelegenheid gebruik om twee artikeltje te schrijven over verkoudheid en hoe je verstandig kiest om met een koutje te gaan hardlopen. Deze maand besloot ik ook om iedere week een selfie te maken, én te plaatsen. Leuk om eens te zien hoeveel ik in een jaar verander…

Februari, de maand van ziek zijn

ziek_bewerkt-1Voor het Day Zero Project waartoe ik een dappere poging deed om deze te volbrengen had ik mezelf tot doel gesteld om in de kortste maand van het jaar, Februari dus, geen koffie te drinken. Geen druppel. Ik hield vol, maar besloot dit echt nooit meer te doen. Ja, ik kan zonder koffie. Nee, ik wil het niet. Ik ben een koffiejunkie, en zal dat ook altijd blijven. Deze maand werd ik ook goed ziek. Zo erg dat ik me ziek moest melden van mijn werk (Sorry mannen!) en zélfs Schoorl niet mee kon lopen. Ik báálde als een stekker. Nooit ben ik ziek, en nu zou ik een geweldige wedstrijd lopen en werd ik geveld door de griep. Twee weken lang heb ik niet gesport, en mán wat voelde ik me slecht.

Maart, de maand dat ik me af vroeg of ik fit genoeg zou zijn

IMG_0168 (2)De Februari griep hield me flink bezig. In de eerste week van Maart liep ik hard, maar moest vervolgens een stapje terug doen omdat ik toch nog niet volledig hersteld bleek. Wandelen dan maar. Hoewel ik dat ook graag mag doen, was ik toch blij toen ik eindelijk weer in staat was om normaal hard te lopen. Het werd nog even spannend of ik op 20 Maart genoeg hersteld zou zijn voor mijn eerste Zandvoort Circuitrun, gelukkig is dit gelukt. Die run zelf was nog een hele uitdaging, en ik besloot eigenlijk meteen al dat ik dit nooit meer zou doen. Het was leuk om een keer over het circuit te mogen rennen (als je er nog nooit gelopen hebt en geen idee hebt wat het inhoudt….het circuit is niét vlak!) Het strand was een regelrechte hél! Toch ben ik blij dat ik heb meegedaan, want het was een onvergetelijke ervaring.

April, de maand van terugblikken

IMG_0551De maand waarin ik in mijn eigen woonplaats voor de tweede keer meedeed aan de cityrun. Een bijzonder moment, hier liep ik namelijk een jaar eerder mijn aller eerste wedstrijd ooit. Ook dit keer was het leuk om mee te doen, ik liep namelijk samen met mijn werkgever die het idee had opgevat om ook te gaan hardlopen. Met mijn korte pootjes kon ik hem amper bijhouden en ik kwam bijna kotsend over de finish. Toch was het leuk om samen te lopen, en in 2017 loopt de vrouw van mijn werkgever ook gezellig mee. April was ook de maand waarin ik mezelf weer even tegen kwam. Ik werd geconfronteerd met het feit dat het gevaar van terugvallen in mijn oude eetgewoonten altijd op de loer zal blijven liggen. Maar met hulp van mijn trainer kwam het goed, en pakte ik de draad gewoon weer op.

Mei, de maand van afscheid én twee wedstrijden

IMG_1425Deze maand begon slecht. Heel slecht. Op 1 mei overleed een man die heel veel voor mij betekend heeft in de periode van en na mijn scheiding. Ed, die me zo enorm gesteund heeft en me over mezelf heeft na leren denken. Weg. Dood. Zomaar. Ineens. Later deze maand moest ik ook afscheid nemen van een andere held, mijn ome Jopie. We hebben nog een onvergetelijke neven en nichtendag met hem gehad en tien dagen later was ook hij er niet meer. Deze maand liep ik ook twee wedstrijden. Beetje veel misschien, maar deze moést ik echt lopen. De Alkmaar Cityrun had ik nog nooit gedaan en wilde ik écht graag een keer ervaren. En Rondje Oudorp, tsja, ik kan natuurlijk geen nee zeggen tegen een wedstrijdje in mijn achtertuin 😉 Alkmaar was echt grandioos, wat een feest was dat! Volgend jaar weer wat mij betreft! Of ik in 2017 Oudorp loop weet ik nog niet. Ik denk het niet want ik loop die maand mijn derde halve marathon.

Juni, de maand van Hoorn en een wekelijks terugkerend item

ILHDeze maand liep ik 10 kilometer in Hoorn. 10 Kilometer in de fikkende zon, iets dat ik normaal gesproken niet doe. Toch is het me mee gevallen, misschien loop ik er volgend jaar wel de halve marathon… Wat dit evenement extra bijzonder maakte was het feit dat ik een aantal mensen van de Facebookgroep “Ik loop hard” heb ontmoet. Zo bijzonder! Deze maand begon ik ook met een wekelijks terugkerend item, Friday Favourites werd geboren en iedere week deel ik hier de leukste artikelen die ik die week las. Ook blikte ik deze maand eens terug, keek naar wat er terecht was gekomen van de doelen die ik me voor dit jaar had gesteld.

Tsja, en een jaar duurt natuurlijk gewoon 12 maanden….De tweede helft van dit heerlijke jaar kun je hier lezen.