Hoe overleef je je lange duurloopHardlopen, meestal vind ik het geweldig. Meestal, dus niet altijd. Soms zie ik ineens op tegen een training. Als dat een klein rondje van 5 km is dan is dat niet zo’n probleem, ik ben dan immers zo weer thuis. Maar het gebeurt ook wel eens dat ik een lange duurloop moet gaan doen terwijl ik daar geen zin in heb. En dan wordt het een ander verhaal, want bijna twee uur lopen is dan een flinke uitdaging. Niet gaan is voor mij geen optie, dus moet ik er maar het beste van maken. Dit is wat je kan doen om van de duurloop waar je tegenop ziet het beste te maken.

Zorg dat je een leuke playlist hebt met muziek waar je echt van kan genieten. Loop hem desnoods nog even door voordat je weg gaat zodat je niet onderweg nummers tegen komt waar je toevallig die dag geen zin in hebt. In spotify maak je heel eenvoudig een playlist aan die je wanneer je een premium account hebt ook offline kunt gebruiken. Goed voor je datalimiet!


Loop een route waar iets te zien is. Zelf kan ik gelukkig alle kanten op. Zowel drukke gebieden, wat fijn is als je heel vroeg of in het donker gaat lopen, als natuurgebied. Zeker wanneer ik over de dijken heen banjer voelt het dan soms als vakantie in eigen land, en het gevoel van verveling is dan ook snel weg.


Neem je telefoon mee en maak onderweg foto’s. Sommige mensen zullen dit misschien raar vinden, je bent immers aan het trainen. Toch denk ik dat je beter een training kunt doen die qua prestatie misschien niet de beste is dan dat je alleen maar bezig bent met het niet willen lopen. In mijn ogen is er niks mis mee om eens iets anders dan anders te doen om het plezier in het lopen te houden.IMG_2096

Ga gewoon de deur uit, en bedenk je onderweg hoe je zou willen lopen. De meeste hardlopers worden naarmate ze langer lopen steeds beter in het inschatten van afstanden. Het maakt niks uit als je een keer iets verder of juist minder ver komt

Doe eens gek, en laat je het aantal kilometers dat je wilt lopen van huis door iemand afzetten en loop naar huis. Zo loop je ineens in een hele andere omgeving die ze afleid van het gevoel van geen zin hebben om te lopen. En je ziet nog eens wat!

In plaats van naar muziek luisteren kan je natuurlijk ook een luisterboek aanschaffen en daar naar luisteren. Zelf heb ik dit nog nooit uitgeprobeerd omdat ik toch écht liever lees dan dat ik voorgelezen word, maar ik denk dat dit bést wel eens een lekkere afleiding kan zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips wanneer je het echt even niet ziet zitten om een “pokke eind” te gaan hardlopen. Heb jij ook een tip en staat deze er niet bij, ik hoor het graag!