hardlopen op de loopband is niet saai

Het is eindelijk een klein beetje winter. Koud, nat en guur en dus niet altijd makkelijk om te gaan hardlopen. Hoewel ik een echte buitenloper ben, gebeurt het mij ook wel eens dat ik me er écht niet toe kan zetten om de straat op te gaan. Om toch te trainen ga ik dan naar de sportschool voor een training op de lopende band. Saai? Ach, je moet er zelf wat van maken, en ik ga je vertellen hoe.

Dit jaar ga ik voor de eerste keer de Dam tot Dam lopen, en er wordt links en rechts geadviseerd om de IJtunnel niet te onderschatten, en dus wordt het voor mij eigenlijk wel tijd voor heuveltraining. Als je net als ik in Noord Holland woon, ongeveer 20 kilometer vande kust af, dan weet je dat de hoogste heuvels die je in je training tegen gaat komen waarschijnlijk de drempels in je woonwijk zijn.  Dus hoe pak je dat aan, heuveltraining in een nagenoeg vlak gebied? Juist, de loopband in de sportschool dus, want die kun je in elke gewenste hoek instellen, En geloof me, een heuveltraining op de band is minder saai dan een training op de band zonder helling. Dus is het weer écht te slecht, gooi er lekker een heuveltraining tegenaan.

In 2016 ga ik ook in mijn woonplaats de Cityrun doen, dit keer niet alleen, maar met een collega en mijn werkgever. Allebei flinke kerels met langere benen dan ik heb. En die zullen dus sneller lopen dan ik met mijn korte pootjes! Dat kan ik natuurlijk niet laten gebeuren, dus een keer per week doe ik een intervaltraining. Niet echt favoriet, maar het hoort er nu eenmaal bij. En ook die kun je fijn op de loopband doen, want de machine geeft precies aan hoe ver je bent of hoe lang je loopt. Zo loop ik mijn intervallen op tijd, en dat is lekker makkelijk aflezen op de klok. Persoonlijk loop ik een interval zelfs het liefst op de band.

Maar er zijn natuurlijk meer voordelen.

– Hier lopen geen honden aan een dusdanig lange lijn dat je er bijna overheen moet springen om er langs te kunnen

– Hardlopen op de band is minder belastend voor je spieren, pezen en gewrichten om het simpele feit dat de ondergrond een stuk zachter is dan asfalt

– Geen stoplichten! Ik herhaal: géén stoplichten!

– Je kunt ondertussen lekker je favoriete serie op tv kijken, of…..

– Lekker ongegeneerd keiharde muziek luisteren want…..

– Er rijdt hier geen verkeer waar je op moet letten

– Je hebt geen last van losliggende tegels of takken waar je je nek over kunt breken

 

Als je op de loopband staatDus nee, hardlopen op de loopband is niet het leukste tijdverdrijf. Toch kunnen er omstandigheden zijn waarin je er liever voor kiest om binnen te gaan lopen. Beter een binnen training dan geen training, is mijn mening. En je kunt het jezelf dus evengoed zo aangenaam mogelijk maken.

Loop jij ook wel eens op de band? En hoe zorg je dat je je niet verveelt wanneer je binnen loopt?