aardeishakeAfvallen met shakes, lekker makkelijk en super snel! Ooit deed ik dit ook. Helaas brak het me iedere keer weer op, met als resultaat dat ik iedere keer meer kilo’s terug kreeg dan dat ik er kwijt was. Ik snapte er werkelijk niks van! Zolang mijn dieet duurde ging het goed met afvallen, maar zodra ik de shakes weer vaarwel mocht zeggen ging het meteen weer mis. Pas nu, nu ik bewust bezig ben met op een gezonde manier mijn overtollige kilo’s kwijtraken, snap ik wat er toén met mijn lijf gebeurde.

aardbeien

Op de momenten dat ik “leefde op shakes” had ik maar 1 doel. Afvallen, zoveel mogelijk en zo snel mogelijk. En dat lukte! Niet zo gek ook, als je per maaltijd maar ongeveer 200 kCal binnen krijgt…..3 Maaltijden van 200kCal en 2 tussendoortjes van ongeveer 225kCal, dan ligt je dagtotaal van ingenomen kCal dus op 1050! Als je bedenkt dat de gemiddelde vrouw per dag het dubbele nodig heeft, en als je weet dat je om een kilo af te vallen 7000 kCal moet verbranden, dan vertelt een simpele rekensom je dat je in principe in een week een kilo af zou moeten kunnen vallen. Klinkt logisch toch?!

shakesHet gewicht van 250 ml shake is ongeveer gelijk aan 250 gram aardbeien. Het verschil in hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen vind ik vrij groot, vooral omdat ik inmiddels weet dat ik van 250 gram aardbeien langer een verzadigd gevoel heb dan van 250 ml. shake. Met 250 gram aardbeien krijg je minder kCal binnen, maar meer vezels (en die geven je een verzadigd gevoel) Gevolg daarvan is dat ik minder snel tussendoor trek krijg in een tussendoortje. Ook de hoeveelheid koolhydraten (en dus ook suiker!) zijn aanzienlijk lager in een flinke portie aardbeien. Niks mis mee, want zoals je in mijn blog “Koolhydraten, en wat je misschien nog niet weet” kunt lezen, kan je lichaam koolhydraten toch niet onbeperkt opslaan als glycogeen (een overschot aan deze “brandstof” wordt opgeslagen als vet, en daar willen we juist vanaf!) Vloeibaar voedsel verlaat je maag ook nog eens sneller dan vast voedsel, en ik liep dus tijdens die (shake) diëten ook negen van de tien keer met kramp in mijn maag omdat ik zo’n trek had! Inmiddels vind ik diëten, welk dieet dan ook, niet meer dan jezelf straffen. Ik snap dat er mensen zijn die hier anders over denken, ik respecteer de mening van die mensen, maar voor mij werken die shakes niet.

Vervolgens ging ik, zodra ik op het gewenste gewicht zat, weer normaal eten. Normaal, zoals ik deed voor ik op dieet ging. Niks aanpassen van mijn eetpatroon, maar gewoon doorgaan waar ik gebleven was. Ik was er stellig van overtuigd dat zodra de kilo’s weg waren, ze niet meer terug zouden komen. Helaas bleek het, meerdere malen, zo niet te werken. Wonderdiëten bestaan niet, om blijvend af te vallen zul je gewoon keihard aan de bak moeten, en je af moeten vragen wat jouw eigen aandeel is in het feit dat je zo zwaar bent. Wees heel eerlijk tegen jezelf, alleen dán zul je in staat zijn om je slechte gewoontes overboord te gooien, en een gezonde leefstijl aan te kunnen nemen. Zie gezond eten en lekker sporten niet als straf, maar als beloning voor jezelf! Je verdient het!