motivatie1Of je nu lang loopt of juist net begonnen bent, we kennen het allemaal wel. De motivatie om te gaan hardlopen is even ver te zoeken. Soms overkomt het je dat je het gewoon even niet meer ziet zitten en je afvraagt waarom je het eigenlijk allemaal doet. Hoe je hier mee om kunt gaan? Lees maar even verder dan!

 

 

Stel doelen.

Stel doelen

Ik weet van mezelf dat ik een doel nodig heb om iets vol te kunnen houden, op een of andere manier moeten de dingen die ik doe altijd nut hebben. Al is het natuurlijk soms wel zo dat iets wat ik nuttig vind, een ander helemaal niks van snap dat ik dat vind. Maar even terug naar het stellen van doelen. Persoonlijk heb ik dus altijd een doel nodig, en dat doel is meestal een wedstrijd. Een jaar geleden trainde ik nog voor mijn eerste 5km, wat een overwinning was dat op mezelf! Mijn afstanden zijn inmiddels groter geworden en mijn ultieme doel voor 2016 is de halve marathon van Amsterdam. Als ik een keer geen zin heb om te gaan trainen, dan lukt het me om toch de deur uit te gaan door te denken aan mijn doelen.

Houdt je trainingen bij.

24012016Door je cijfertjes te bewaren kun je zien of je wel of geen vooruitgang boekt, en geloof me, iedere vooruitgang, hoe klein ook, geeft je een kick en dus motivatie om door te gaan! Je kunt dit op verschillende manieren doen. Zelf loop ik met de Polar M400 en in de app houdt ik alles bij. Maar je kunt natuurlijk, wanneer je geen sporthorloge hebt, ook kiezen voor een hardloop app zoals Strava, Runkeeper, Runtastic, Nike+ Running of een van de vele andere apps. Vergelijk je loopjes, houdt bij wat de reden was wanneer het een keer iets minder of juist heel goed ging.

Leg contact met andere lopers.

Dan kan ik het echte leven door je aan te sluiten bij een hardloopgroep, of bij een wedstrijd. Maar ook op internet zijn er genoeg te vinden! Zelf zit ik bijvoorbeeld op Facebook in de groep “Ik loop hard” Het is ontzetten leuk om te zien hoe iedereen op zijn eigen manier bezig is met hardlopen. Van beginner tot gevorderde (wedstrijd) loper, ze zijn er allemaal. Ik merk in mijn dagelijks leven dat mensen eigenlijk helemaal niet zo zitten te wachten op mijn hardloop verhalen, en ik vind het heerlijk om met andere hardlopers op Facebook alles over deze passie te kunnen delen.

Loop niet steeds dezelfde route

heerhugowaardIk woon aan de Middenweg, vanaf mijn huis moet ik die weg twee kilometer volgen om daar vandaan alle kanten uit te kunnen. En het is diezelfde Middenweg die het me wel eens moeilijk maakt om de deur uit te gaan. Ik kan er soms zo vréselijk tegenop zien om die twee kilometer eerst af te moeten leggen om mooi te kunnen lopen! En dat is dan nog maar twee kilometer. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het belangrijk is om je routes af te wisselen, als je dit niet doet slaat op den duur de verveling te en zal het steeds moeilijker worden om de deur uit te gaan. 

Geef jezelf af en toe een hardloop gerelateerd cadeautje

bibfixBen je even niet zo gemotiveerd, beloof jezelf dan een leuk cadeautje als je je een week aan je trainingen hebt gehouden. Behaalde doelen mag je ook best belonen met iets leuks, je hebt er immers hard genoeg voor gewerkt! 

Weet dat niet iedere training lekker gaat.

Niks mis mee, ben je niet uniek in en hoort er ook gewoon bij. De kunst is om een rotgevoel na een slechte training niet de overhand te laten krijgen, een niet zo lekkere (of zelfs een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende) training betekent nog niet dat je het niet meer kunt, of dat je er maar beter mee kunt stoppen. Je eerst volgende training ga je dus ook gewoon doen, geef de moed niet op!

Is er nu helemaal niks wat je kan motiveren? Ook dat gebeurt soms, het is mij ook wel eens overkomen. Heel af en toe mag ik van mezelf ook een training overslaan als er echt níks is wat me de straat op krijgt. Maar ook niet meer dan één, de volgende training ga ik gewoon weer doen, zin of geen zin. Daar staat dan wel weer een fantastisch gevoel tegenover als je weer thuis komt, je hebt het maar mooi weer even geflikt!

Hoe zorg jij ervoor dat je gemotiveerd blijft?

bloglovin