1200x200Ik weet zeker dat je er wel eens een in het wild hebt gezien, een hardloper. Waarschijnlijk kom je ze regelmatig tegen, je ziet ze overal! En nog waarschijnlijker benijd je ze wel een beetje, die mensen die voor hun lol rond rennen, anders zou je dit artikel nu niet aan het lezen zijn. Goed zo! De eerste stap is gezet! Deze 5 stappen om te beginnen met hardlopen heb ik speciaal voor jou geschreven in de hoop dat door dit te lezen jouw schroom weg valt, en je de stoute (hardloop) schoenen aantrekt om ook te gaan hollen. Je kunt het!

2Zoek een goed schema om mee te beginnen. Het is heel erg belangrijk om rustig aan op te bouwen omdat je ander geheid geblesseerd raakt. Conditioneel kan je het misschien wel aan, maar je lichaam moet echt wennen aan deze manier van bewegen. Het krijgt behoorlijke dreunen doordat je harder op de grond neer komt dan met gewoon lopen. Je spieren, pezen en gewrichten moeten hier aan wennen. Maar goed, terug naar het schema. Zelf heb ik leren hardlopen met de app “Hardlopen met Evy” en ik ben ha eeuwig dankbaar! Maar ook op websites als myasics.com of hardloopschema.nl kun je goed terecht om een passend schema te maken. Je kunt natuurlijk ook gewoon even Googlen op “hardloopschema”

3Eerlijk is eerlijk, de aller eerste keer toen ik ging hardlopen ging ik gewoon op mijn gewone sportschoenen. Echt niet dat ik om het één keer uit te proberen een paar van die dure stappers ging kopen. Dit raad ik je echt af, goede schoenen zijn echt heel erg belangrijk. Maar ik kan me voorstellen dat je aan dit advies maling hebt, ook jij gaat waarschijnlijk niet om het één keer te proberen een paar dure schoenen kopen. Maar beloof me 1 ding! Als je het leuk vind ga je als de wiedeweerga, zo snel mogelijk dus, naar een sportzaak om je een paar fijne sloffen aan te laten meten! Wees niet eigenwijs, loop dus niet door op schoenen die niet gemaakt zijn om mee hard te lopen want je maakt er echt een hoop mee kapot. Benieuwd wat hardloopschoenen nou zo anders maakt dan gewone schoenen? Bekijk dit filmpje maar eens.

4Ga gewoon. Ga gewoon een keer. Trek die, al dan niet echte hardloopexemplaren, stoute schoenen aan en ga! Als je echt serieus denkt dat de hele wereld voor de ramen ligt te loeren om te zien hoe jij je eerste wankele passen in de wereld die hardlopen heet gaat zetten, of hard lachend voorbij loopt als ze jou met een hoofd als een tomaat zien strompelen na je eerste halve minuut rennen, zou je kunnen overwegen om je wekker heel vroeg te zetten op een zondag ochtend. Als iedereen nog ligt te slapen is het voor jou misschien makkelijker om die stap te nemen, en voel je je bovendien waarschijnlijk nadien fantastisch omdat jij wél vroeg uit bed was om te sporten. Maar je kunt ook maling hebben aan eventueel starende blikken en gewoon gaan als het jou uitkomt. Of, en die kans is eigenlijk best wel groot, je bedenkt je dat het waarschijnlijk helemaal niemand opvalt dat jij voor het eerst hardloopt.

5You did it! Je hebt voor het eerst hardgelopen! Ging nog niet van een leien dakje natuurlijk, maar hee, oefening baart kunst. Rome is ook niet in een dag gebouwd, en meer van dat soort kreten. Maar sta nu eens stil bij die eerste keer….Denk niet na hoe je je voelde tijdens het lopen, waarschijnlijk wil je dan nooit meer, maar sta eens stil bij hoe je je voelde toen je klaar was. Voelt eigenlijk best goed he! Voelt misschien zelfs wel zo goed dat je het nog een keer wilt proberen (denk nog even aan stap 2 in dat geval, die schoenen zijn echt belangrijk!) Heb je zin om nog een keer te gaan? Ik zeg doen! Maar niet meteen! Neem echt even een paar dagen om je lichaam te laten herstellen, het heeft hard voor je gewerkt. Als je te snel weer gaat loop je het risico op blessures, en dat wil je echt niet. Toen ik met Evy trainde voor mijn eerste 5 kilometer, liep ik 3 keer in de week. Maandag, woensdag en zaterdag. Tijd genoeg ertussen om bij te komen.

Heb je inmiddels een paar keer gelopen en vind je het nog steeds leuk! Beloof me nou dat je niet langer wacht en echt snel een paar hardloopschoenen gaat kopen. En als je dan toch in de winkel bent, kun je misschien meteen je eerste echte hardloopkleding aanschaffen! Wist je dat ze bij bijvoorbeeld H&M hele leuke hardloopkleding voor een leuke prijs hebben? Maar ook bij Lidl hebben ze regelmatig leuke aanbiedingen, dus hou het in de gaten!